Kategóriák
Film Közélet Színes Történelem

Az igazságosztó veterán

Hallottak már Mihail Uljanovról? Nem, nem, semmi köze Vlagyimir Iljicshez. Az egykoron népszerű színész az utolsó előtti filmjében, A Vorosilov mesterlövészében (1999) egy veterán személyében megjelenítette az orosz igazságosztót.

Minden bizonnyal látta egykoron Clint Eastwood filmjeit, mert a nagyapa szerepében hasonlóan kemény fickót alakít, mint Callahan felügyelő és megfontoltan, de könyörtelenül leszámol a kisunokáját megbecstelenítő jómódú, a papa révén védett ficsúrokkal. Arra nincs utalás a filmben, hogy a háborúban mesterlövész lett volna, viszont a gyakorlatban olyan pontossággal lő. A cím viszont erre utal, a Vorosilov mesterlövésze egykoron híres szovjet kitüntetés volt. Uljanovról  érdemes tudni, hogy híres színész volt egykoron, aki allakította a filmvásznon Lenint és Zsukov marsallt is, megkapta a Lenin-rendet és számos nívós kitüntetést.

A Sztanyiszlav Govoruhin által rendezett film meglévő problémát feszeget, a rendszert működtető személyek és családjuk kvázi büntetlenségét. Ez az alkotás a mai Oroszországban – ahol akár a földszinti ablakból kiesve is halálra zúzhatja magát, ha sokat okoskodik,  vagy Szibériában köz ki, mert nem fizette rendesen a villanyszámlát – nem készülne el.

(Itt olvashat a kurd Musa Herden mesterlövészről:

Musa Herdem, a muzikális mesterlövész

Nem tudom, hogy az orosz szöveg vagy a magyar szinkronnak köszönhető, de zseniális kiszólások vannak benne, mint például a hatalmukkal visszaélő rendőrökkel kapcsolatban Kátya, a tinédzser unoka azt kérdezi a törvénytelen házkutatás után:

-Nagyapa, mit kerestek?

-Ami elveszett, a tisztességüket!

A film a tisztességes, becsületes kisemberről és az “érinthetetlenek” harcáról szól. A szórakozáson túl egy kis történelmi lecke Kelet-Európáról. Ajánlom figyelmükbe:

Ha már görbe tükör, Kállai Ferenc és A tanú:

Kállai Ferenc, az örök tanú

** Itt pedig egy érdekes világháborús sztori és film, középpontban egy koreaival:

Egy koreai, aki harcolt a japán, szovjet és német hadseregben!

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Kép: screenshot, youtube

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük