Kategóriák
Közélet Színes Történelem

A Mór megtette kötelességét!

Jókai Mór, a márciusi ifjak egyike, országgyűlési képviselő, a legolvasottabb magyar író fordulatokban, eseményekben gazdag élete is megérne egy regényt, sőt filmet is. Ezzel szemben az a szomorú valóság, hogy születésnapján szétnézve a magyar sajtóban egy méltatást se találtam. Ezért ragadtam klaviatúrát!

Született 1825.02.18-án Jókay Móric néven, református nemesi család sarjaként Komáromban. A nemzet mindenesének is nevezhetnénk, aki amikor éppen nem újságot vagy regényt írt, akkor volt lelkes forradalmár, üldözött bujdosó, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató tanácsának tagja, különböző szervezetek vezetőségi tagja… Művei megtöltenek egy könyves szekrényt. Kis túlzással egy élet kevés a végigolvasásához. Regényeiből olyan filmklasszikusok születtek, mint az Aranyember, Kárpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai, Fekete gyémántok, Névtelen vár… Generációk nőttek fel rajtuk, tanultak emberséget, magyarságot. Rendszeresen szoktam olvasgatni háborús naplóját.

Kevesen tudják, hogy ennek a kivételes alkotói pályafutásnak jelentős részét egy apró borsodi falu, Tardona lakóinak köszönheti a magyarság. Ugyanis a szabadságharc leverése után a forradalmár író itt, a Bükk rengetegének a mélyén rejtőzködött a császári zsandárok elől egészen addig amíg Klapka a komáromi hős a kapituláció feltételeként kialkudott büntetlenség keretében nem szerzett neki is, mint Komárom szülöttének menlevelet. A faluban mindenki tudta, hogy ki a rejtőzködő bujdosó, de egyetlen áruló sem akadt köztük (pedig Jézust is eladták 30 ezüstért!), amit Jókai így hálált meg:“Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára.” Köszönjük Tardona!

(Klapka vasfegyelmet tartott Komáromban? http://www.kazivilaga.com/blog/2020/10/10/akiket-klapka-agyonlovetett/

Jókai Mór márciusi ifjúként, majd íróként is sokat tett a nemzetért, a magyar kultúráért. Regényeivel is szolgálta haladást és a nemzeti emlékezést. A Mór megtette kötelességét. Köszönjük Jókai!

***A 48-as hősök albumába tartoznak a Földváry ikrek: http://www.kazivilaga.com/blog/2020/11/26/1820/

*** Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük