Kategóriák
Sport

Elhunyt Maradona, isten keze

Sajtójelentések szerint szívleállásban elhunyt Diego Armando Maradona (60+), a zseniális, s nem utolsó sorban világbajnok argentin labdarúgó.  Ezzel a nekrológgal búcsúzok egykori kedvencemtől, aki nem csak lábbal,  néha fejjel, de még “isten kezével” is tudott gólt szerezni.

Személyesen sajnos nem láttam játszani, hiszen annak idején a magyarok 99 százaléka nem engedhette meg magának, hogy csak úgy elutazzon Barcelonába vagy Nápolyba meccset nézni, meg útlevelet se nagyon kapott volna. De a tv-n keresztül is elvarázsolta a világot Diego Armando Maradona, aki 16 évesen profi státuszt kapott az Argentinos Juniorsban és 19 évesen már gólkirály volt.

Gerekkorom nagy kedvence, akitől azóta se láttam jobbat a pályán. Sőt, szerintem előtte se volt jobb, vagyis ő volt minden idők legjobb labdarúgója, egy orrhosszal (na jó, kézfejjel) megelőzve Pelét és Puskást. Született zseni volt a pályán, aki, ha éppen úgy volt kedve a saját térfeléről indulva átcikázott a pályán és hülyét csinált még az ellenfél kapusából is. Törőcsiktől láttam hozzá mérhető cseleket élőben, csak neki nem sikerült feljutnia a csúcsra. Sajnos 1982-ben, a spanyol vb-n (4-1) ellenünk is villogott Diego…  Itt az összefoglaló: https://www.youtube.com/watch?v=TF09XmG5O6c

Maradona fogalom, szuperzseni, mégis egy rafinált kezezése vált a védjegyévé (1986 mexikói vb, Argentina-Anglia), amire még ma is emlékszik minden igazi szurker. Itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=-ccNkksrfls

Már fiatalon igazi KAPITÁNY volt, aki, ha kellett a vállaira vette a csapatot, vezér volt, pedig olyan szupersztárok játszottak abban a csapatban, mint Passarella, Burruchaga, Valdano.  A következő, olaszországi vb-n a németek visszavágtak, világbajnoki ezüst…  A válogatottban: 91 mérkőzés, 34 gól.

A magánélete már akkor is elég érdekes volt, Nápolyban úgy élt, mint egy fejedelem. Visszavonulása után nem találta  a helyét és sok olyat csinált, amit nem kellett volna. A foci maradt élete értelme, Argentin kapitányként is kijutott egy világbajnokságra a csapatával, de Messiéknek nem sikerült, ami Diegonak és társainak 1986-ban.

Esetében igaz a mondás: pótolhatatlan veszteség ért minket. Diego, nyugodj békében!

###    ###    ###

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Fotó: as.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük